Als uw dierbare thuis is overleden, moet er een arts langskomen om de overledene te “schouwen”. De arts maakt dan een verklaring van overlijden. Deze verklaring bestaat uit 2 delen, deze zijn nodig om de uitvaart te regelen, als uw dierbare in het ziekenhuis of verzorgingshuis is overleden zal het zorgpersoneel een arts waarschuwen.
De naaste familie en vrienden worden meestal telefonisch geïnformeerd over het overlijden van een dierbare. Tegenwoordig kan dit ook gedaan worden door bijvoorbeeld Whatsapp. Wees u er wel van bewust dat een tekstbericht vaak veel directer binnen kan komen dan een telefoongesprek.
Als wij Knuivers uitvaart bij u zijn bespreken we de uitvaart en kijken we samen met u wat de wensen zijn voor een persoonlijke, passende uitvaart en een waardig afscheid. Wij maken zo snel als mogelijk een kostenbegroting zodat u als nabestaanden op de hoogte bent wat de kosten zijn en niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Wij zullen ten alle tijden transparant zijn over de kosten. Heeft u uitvaartverzekeringen? Dan kunnen wij die direct voor u op de hoogte stellen.Ten alle tijden kunnen wij de uitvaart voor u verzorgen ongeacht waar u verzekerd bent Let wel op als u een natura uitvaartverzekering heeft kan het zijn dat de verzekeraar minder uitkeert als u een andere uitvaartverzorger in de arm neemt.
Wij doen vaak de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente. Na de aangifte ontvangt u van ons de akte van overlijden. Deze akte is nodig om een aantal instanties te informeren. Indien gewenst kunnen wij u hierbij helpen en/of adviseren. Het is ook mogelijk om zelf de aangifte van overlijden te doen; wij zullen u hierin begeleiden.
Mocht uw dierbare een testament hebben dan moet er een verklaring van erfrecht worden
aangevraagd. Dit gaat via de notaris waar het testament is vastgelegd. Ook hierbij kunnen wij u helpen en/of adviseren.
Was er een levensverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan bijvoorbeeld de hypotheekschuld om deze af te lossen? Dan kunnen wij u helpen om de verzekeraar te informeren over het overlijden van uw dierbare.
Welke verzekeringen heeft de overledene? Sommige verzekeringen, zoals een ziektekostenverzekering en WA-verzekering kunnen direct stopgezet worden. Als de koopwoning van uw dierbare nog moet worden verkocht, kan het verstandig zijn om de
inboedel- en opstalverzekering voorlopig aan te houden.
Wij adviseren om de volgende partijen en instanties te informeren over het overlijden van uw dierbare: pensioenfonds, verzekeringsmaatschappijen, verenigingen, banken, donateurschappen, woningbouwvereniging en instanties waar uw dierbare abonnementen heeft lopen.
Maak een afspraak bij de bank. Bereid u goed voor en zet alle vragen op papier. Probeer uit te zoeken welke producten de overledene bij de bank heeft lopen. Bespreek met de bank of de rekeningen op een andere naam moeten komen te staan. Vraag ook of u de bankdiensten kunt opzeggen. Deze producten kunnen natuurlijk bij verschillende banken of organisaties zijn afgesloten. Tip: als u na wilt gaan of uw dierbare nog ergens een bankrekening heeft kunt u via de Nederlandse vereniging van banken via de website een aanvraagformulier invullen voor slapende tegoeden. slapendetegoeden.nl